Lombardie – region, kde se zrodila gorgonzola
Panenská příroda a průzračná jezera
Slavné Lago di Garda není v regionu jediným lákadlem. V jeho stínu jsou další dvě jezera – Como a Maggiore, která uprostřed horské přírody nabízí jak ideální místo k odpočinku, tak i k aktivně strávené dovolené.
Jste milovníkem hor? Pak si v Lombardii rozhodně přijdete na své. V létě vybízí krajina k turistice, ať už po svých nebo na kole. Pokud jste příznivci lehkého adrenalinu, pak se můžete vydat na jednu z ferratových tras. V zimě si užijete kvalitního lyžování v některém z vyhlášených středisek. Zamířit můžete například do Livigna, Bormia, Santa Catariny nebo kouzelného Madesima.
Nekonečné vinice a lahodné sýry
Lombardie se řadí na první příčky v množství zkonzumovaného vína. Na rozsáhlých vinicích se pěstují jak bílé, tak červené odrůdy již od dob starých Římanů. Podzimní příjemné teploty a úchvatné zbarvení vinic na hranicích Lombardie a Piemontu svádějí k dlouhým procházkám, při kterých si víno nejlépe vychutnáte společně s místními sýry. Severoitalský region je domovem parmezánu, grana padano a gorgonzoly.
Jedinečná gorgonzola
Tento vyzrálý italský sýr se světle modrým žilkováním a jemnou strukturou se vyznačuje typickou krémovou chutí, kterou ocení zejména znalci plísňových sýrů. Podle zákona a tradice smějí tento slavný sýr vyrábět pouze regiony Lombardie a Piemont, kde poprvé vznikl a odkud se dále rozšířil. Dosud se k jeho výrobě smí používat pouze mléko zdejšího dobytka. Díky tomu si tento sýr stále udržuje svou unikátní chuť, strukturu a kvalitu.