Mozz chutné recepty

Květáková polévka

Obtížnost Nízká
Doba vaření 30 - 45 minut
Počet osob 4 osoby

Ingredience

1 cibule
1 květák
4 brambory
2 lžíce olivového oleje
50 g másla
2 stroužky česneku
8 snítek čerstvého tymiánu
750 ml mléka
1 kostka zeleninového bujonu
Sůl
Pepř
30 g parmazánu
150 ml smetany na vaření (12 %)
1 hrst piniových oříšků
1 ciabatta
150 g balení Galbani Mini mozzarelly
250 g Galbani Mascarpone

Postup přípravy

1. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Květák očistěte, zbavte košťálu a nakrájejte na jednotlivé růžičky. Všechny 4 brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky. Do rozpáleného hrnce vlijte 1 lžíci olivového oleje a přidejte 20 g másla. Do hrnce vsypte připravenou cibuli, květák, brambory a vše orestujte. Očistěte 2 stroužky česneku a nakrájejte na plátky. Přidejte je do základu polévky spolu se 4 snítkami tymiánu.

2. Základ zalijte 750 ml mléka a přidejte kostku zeleninového bujonu. Na mírném stupni ohřevu nechte 15 minut probublávat, až květák a brambory zcela změknou. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

3. Polévku dochuťte solí, pepřem a 30 g nastrouhaného parmazánu. Zalijte 150 ml smetany a prohřejte, až se vše dobře spojí. Na pánvi rozehřejte 30 g másla a postupně na něm orestujte piniové oříšky a plátky ciabatty z obou stran.

4. Na ciabatty poklaďte rozpůlené kuličky mini mozzarelly Galbani a zapečte 3 minuty v troubě předehřáté na 180 °C. Nakonec ozdobte lístky tymiánu. Polévku rozdělte do misek. Do každé vložte noček vytvarovaný polévkovou lžící z mascarpone Galbani. Zakápněte olivovým olejem, ozdobte restovanými piniovými oříšky a čerstvými snítkami tymiánu. Podávejte s rozpečenou ciabattou. Buon Appetito!

Video