360 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
30 g másla
6 vajec
1 lžíce medu
½ lžičky jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
200 g cukru krupice
80 g řeckého jogurtu
2 lžíce medu
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 lžičky mleté skořice
Sůl
250 g Galbani Mascarpone
150 ml smetany ke šlehání (31 %)
1. V míse smíchejte 200 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 30 g másla, 1 vejce, 1 lžíci medu, ½ lžičky jedlé sody a 1 lžičku perníkového koření. Vše smíchejte do hladkého těsta na perníčky. Zabalte do potravinářské fólie a dejte odležet na 2 hodiny do lednice. Po odležení těsto vyválejte na 3 mm širokou placku a vykrájejte z ní požadované tvary. Tvary přendejte na plech opatřený pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. V misce smíchejte ½ bílku s 50 g moučkového cukru na hladkou polevu. Polevu přendejte do cukrářského pytlíku. Po upečení perníčky potřete ihned rozšlehaným zbylým vejcem. Po zaschnutí ozdobte polevou a nechte uschnout.
2. V míse vyšlehejte 4 vejce spolu se 150 g cukru krupice do světlé pěny. V další misce smíchejte 80 g řeckého jogurtu spolu se dvěma lžícemi medu a přidejte do vaječné pěny. Do mísy prosejte 160 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku, lžičku perníkového koření, lžičku mleté skořice a špetku soli. Pomalu vmíchejte stěrkou do těsta. Na plech opatřený pečicím papírem vlijte těsto a pečte v předehřáté troubě 12 minut.
3. Po upečení těsto vyklopte na připravenou čistou utěrku poprášenou 15 g moučkového cukru a opatrně zarolujte. Nechte vychladnout a pak opatrně rozrolujte. V míse vyšlehejte 250 g Galbani Mascarpone se 150 ml smetany a 50 g cukru krupice na hladký krém. Dvě třetiny krému natřete dovnitř rolády, opatrně zarolujte a dejte vychladit na 2 -3 hodiny do lednice.
4. Vychlazenou roládu poprašte zbylými 15 g moučkového cukru a ozdobte zbytkem krému pomocí cukrářského pytlíku. Na závěr poprašte lžičkou mleté skořice a dozdobte perníčky. Buon Appetito!