500 g cukety
mozzarella Galbani
70 ml olivového oleje
40 ml bílého vinného octa
2 stroužky česneku
máta
sůl a pepř
Cuketu omyjte a nakrájejte na tenké plátky (cca 3 mm). Vložte je do cedníku, posypte 20 g soli a po 30 minutách, kdy pustí přebytečnou vodu, je zlehka propláchněte a nechte na papírové utěrce oschnout. Do misky vlijte olivový olej, ocet, sůl, přisypte na drobno nasekanou mátu, oloupané a nakrájené stroužky česneku, na plátky nakrájenou mozzarellu a pepř. Vše důkladně promíchejte a do jakékoliv větší misky odlijte část směsi. Cuketu osmažte v rozpáleném oleji, nechte okapat přebytečný olej a vložte do misky k marinádě. Celé to zalijte zbytkem marinády, zlehka promíchejte a nechte uležet alespoň 30 minut.