Na pomazánku
Na italské slané pečivo Grissini:
Vidličkou smíchejte mozzarellu s čerstvým kozím sýrem, osolte, opepřete, ochutnejte a dokořeňte. Do zavařovací sklenice vlijte olivový olej, přihoďte několik lístků bazalky a překryjte vrstvou sýrové směsi. Zalijte další várkou olivového oleje a bazalky (můžete přidat koření pěti vůní) a stejným způsobem pokračujte až k hrdlu sklenice. Nádobu uzavřete a nechte obsah macerovat 24 hodin.
Pusťte se do pečiva. Do velké mísy nalijte vodu, přidejte sůl, mouku a droždí. Míchejte, dokud se nevytvoří dokonale propojená hmota (v mixéru hnětačem, v pekárně na chleba nebo ručně). Nechte těsto vykynout, mělo by zdvojnásobit objem. Pak z něj na pomoučeném válu vyválejte co nejtenčí obdélníkovou placku. Štětečkem ji potřete olivovým olejem a posypte sezamovými zrnky a mořskou solí. Znovu přejeďte po placce válečkem, abyste do těsta vtlačili sezamová zrnka i sůl. Poté placku nakrájejte na proužky (nejlépe kráječem na pizzu). Proužky stočte do volných „šneků“ (roládek) a zase nechte chvilku odpočívat, aby těsto ještě trochu nakynulo. Pečte při 180 °C asi 20 minut, dokud nebudou šnečci dozlatova upečení. K pomazánce jsou opravdu výborní.