Caponata:
Rajčatová omáčka:
Zeleninu nakrájíme na kousky stejné velikosti. Přidáme olivový olej, osolíme, opepříme. Ujistíme se, že je všechna zelenina dostatečně zastříknutá olejem, a dáme ji péct na širokém plechu při 220 °C asi na 15 minut tak, aby se zelenina rychle upekla. Zeleninu na plechu nevrstvíme, pokud jí máme hodně, použijeme dva plechy. Upečenou zeleninu necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Rajčata na horní straně lehce nařízneme do křížku, vložíme na cca 25 vteřin do vroucí vody, poté je prudce zchladíme a oloupeme. Oloupaná rajčata a půlku cibule nakrájíme na kostičky. Cibuli osmahneme na rozpáleném olivovém oleji a přidáme rajčata. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut.
Jakmile je omáčka hotová, rozmixujeme ji ponorným mixérem, osolíme, opepříme a dochutíme trochou cukru. Takto připravenou omáčku necháme vychladnout. Na talíř dáme 2 lžíce studené rajčatové omáčky, přidáme upečenou zeleninu a ozdobíme ricottou. Dochutíme solí, kapkou olivového oleje a lístky bazalky.