Na polévku:
1 kg zralých rajčat
300 g mozzarelly Galbani
50 ml olivového oleje (extra virgin)
oregano
mletá sladká paprika
bazalka
sůl
mletý černý pepř
Na krutonky:
80 g chleba
olivový olej (extra virgin)
sůl
mletý černý pepř
oregano
Nejdříve umyjte rajčata, pořádně je vysušte a podélně rozřízněte na polovinu. Vezměte zapékací mísu, do které vložte pečicí papír, na který rozložte rajčata rozřízlou stranou nahoru. Zakápněte je olivovým olejem, osolte, opepřete a dochuťte oreganem a mletou paprikou.
Rajčata vložte do trouby, která je rozpálená na 220 stupňů a pečte 40 – 45 minut. Na konci pečení by měla být šťavnatá. Přendejte je do menší mísy a nechte je vychladnout.
Mezitím vezměte 200 g mozzarelly a nakrájejte ji na velké kusy. Ty přidejte, společně s bazalkou, do misky k rajčatům. Vezměte si ponorný mixér a rozmixujte. Přilijte trochu vody a šlehejte dokud nevznikne hladká a jemná konzistence. Polévku nechte chvíli provařit, případně dochuťte.
Chleba nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je na plech, jenž je vyložen pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete, dochuťte oreganem a dejte péct na 220 stupňů po dobu 7 – 8 minut.
Zbylých 100 g mozzarelly nakrájejte na malé kostičky. Hotovou polévku servírujte do misky, na ni položte krutonky, malé kostičky mozzarelly a dozdobte listy bazalky, špetkou mleté papriky a olivovým olejem.