Mozz chutné recepty

Rajčatová polévka s pečenými paprikami, mini mozzarellou a bazalkou

Obtížnost Střední
Doba vaření 60 minut a více
Počet osob 4 osoby

Ingredience

  • 150 g Galbani Mozzarella Mini
  • 600 g zralých rajčat
  • 200 g červených paprik
  • 1 sladké bílé cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • cukr
  • bílý pepř

Postup přípravy

Rajčata na horní straně lehce nařízneme do křížku, vložíme na cca 25 vteřin do vroucí vody, poté je prudce zchladíme a oloupeme. Oloupaná rajčata a půlku cibule nakrájíme na kostičky. Slupky paprik opečeme nad plamenem plynového sporáku nebo nad grilem, dokud nezčernají. Poté papriky vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut. Upečené vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a nakonec je oloupeme. Vodu z paprik, která získala kouřovou chuť, uchováme, budeme ji ještě potřebovat.

 

Vše nakrájíme na kostičky. V hrnci na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájená rajčata a papriky. Dusíme pod pokličkou cca 30 minut. Hotovou směs rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme vodou z paprik, solí, pepřem a cukrem. Pokud bude potřeba, naředíme ji zeleninovým vývarem a nakonec lehce propasírujeme. Mezitím si rozmixujeme spařené lístky bazalky s 5 lžícemi vody a 5 lžícemi olivového oleje. Mixujeme, dokud nedosáhneme průsvitné zelené emulze.

 

Horkou polévku nalijeme na ohřátý talíř, aby si dlouho udržela svou teplotu, a přidáme mini mozzarellu, která se do dvou minut začne rozpouštět a táhnout. Zdobíme bazalkovou emulzí.