7 vajec
440 g cukru krupice
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 ½ lžíce vanilkového extraktu
½ lžíce citronové šťávy
50 ml vody
125 g brusinek
75 g zrníček granátového jablka
70 ml pomerančového džusu
250 ml smetany 31 %
250 g Galbani Mascarpone
3 snítky čerstvého rozmarýnu
1. Troubu předehřejte na 90 °C horkovzduch, plech vyložte pečicím papírem, na který si narýsujte 2 kruhy o průměru 25 cm a 10 cm, tím si vytvoříte tvar věnce. Papír položte na plech připravenými kruhy dolů, aby se tužka neobtiskla na upečený věnec.
2. Připravte si 7 vajec a opatrně oddělte žloutky od bílků, na recept budete potřebovat pouze bílky. V robotu začněte pomocí balonové metly šlehat bílky na vyšší střední rychlost. Ve chvíli, kdy se začne tvořit pěna, postupně přisypávejte 350 g krupicového cukru a na nejvyšší rychlost vyšlehejte směs do tuhých špiček, bude to trvat asi 12 minut. Vyšlehaná směs bude pevná a lesklá.
3. Pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte opatrně lžíci kukuřičného škrobu, ½ lžíce vanilkového extraktu a ½ citronové šťávy. Hotovou směs pomocí stěrky přeneste na plech s připraveným pečicím papírem a tvarujte věnec mezi nakreslenými kruhy.
4. Věnec vložte do předem vyhřáté trouby a pečte 2 hodiny. Po této době vypněte troubu a nechte věnec v uzavřené troubě vychladnout nejlépe přes noc.
5. Na brusinky v cukru si svařte 50 ml vody s 50 g cukru krupice do úplného rozpuštění cukru, nechte vychladnout a přelijte jím 50 g brusinek tak, aby byly kompletně obalené sirupem. Překryjte potravinovou fólií a nechte přes noc v lednici. Druhý den brusinky vyndejte ze sirupu, nechte okapat a vsypte do misky s 25 g krupicového cukru. Misku lehce protřepejte, aby se brusinky krásně obalily, a nechte zaschnout.
6. Do rendlíku dejte zbylých 75 g brusinek, 75 g zrníček vyloupaných z granátového jablka, 15 g cukru krupice a 70 ml pomerančového džusu. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte do prasknutí brusinek a zhoustnutí směsi. Pak směs lehce rozmixujte tyčovým mixérem a přelijte přes sítko, abyste se zbavili semínek. Nechte vychladnout.
7. V kuchyňském robotu vyšlehejte pomocí balonové metly 250 ml smetany 31 %, 250 g Galbani Mascarpone a lžíci vanilkového extraktu do měkkých špiček (2–3 minuty). Do krému přidejte pár lžic vychlazené ovocné směsi a opatrně zamíchejte pomocí stěrky tak, aby vzniklo lehké mramorování krému.
8. Hotový krém naneste lžící na věnec pavlova a ozdobte brusinkami v cukru, zrníčky granátového jablka a čerstvým rozmarýnem. Buon appetito!