Na přípravu korpusu:
Na přípravu krému:
Na přípravu citronové polevy:
Vymačkejte citrony, šťávu nalijte do kastrolu, přidejte cukr a máslo. Šlehejte na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Pak přilijte 3 rozšlehaná vejce a 1 žloutek. Za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte asi 10 min, až směs zhoustne v krém. Ten propasírujte přes síto, abyste odstranili případné vaječné sraženiny, a nechte odpočinout. Polevu si také můžete připravit předem a uchovat ji na chladném místě.
Máslové sušenky rozdrťte válečkem na kousíčky. Nasypte je do mísy, přidejte citronovou kůru a postupně přilijte rozpuštěné máslo. Důkladně promíchejte. Okraje dortové formy vymažte tukem, dno vyložte pečicím papírem. Směs nejdříve natlačte lžící k okrajům formy, poté ji rozprostřete po celém dně. Ponechte chvíli v chladu.
Do nádoby šlehače dejte ricottu, cukr, vejce, kukuřičný škrob, citronovou polevu a kůru. Přilijte šťávu ze 2 citronů a vše promíchejte, aby vznikla jednolitá směs. Nalijte ji na těsto ve formě a pečte asi hodinu na 150 °C. Pak troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte cheesecake pozvolna stydnout uvnitř. Teprve pak dejte koláč – stále ve formě – na noc na chladné místo. Před servírováním mírně ohřejte citronovou polevu, nalijte na cheesecake a uhlaďte.