Mozz chutné recepty

Cheesecake s ricottou a citronovým krémem

Obtížnost Střední
Doba vaření 60 minut a více
Počet osob 8 osob

Ingredience

Na přípravu korpusu:

  • 200 g máslových sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla

 

Na přípravu krému:

  • 1 kg Galbani Ricotta
  • 70 g cukru
  • 4 vejce
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • kúra z bio citronu
  • 2 bio citrony

 

Na přípravu citronové polevy:

  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 4 citrony
  • 3 vejce
  • žloutek

 

Postup přípravy

Vymačkejte citrony, šťávu nalijte do kastrolu, přidejte cukr a máslo. Šlehejte na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Pak přilijte 3 rozšlehaná vejce a 1 žloutek. Za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte asi 10 min, až směs zhoustne v krém. Ten propasírujte přes síto, abyste odstranili případné vaječné sraženiny, a nechte odpočinout. Polevu si také můžete připravit předem a uchovat ji na chladném místě.

 

Máslové sušenky rozdrťte válečkem na kousíčky. Nasypte je do mísy, přidejte citronovou kůru a postupně přilijte rozpuštěné máslo. Důkladně promíchejte. Okraje dortové formy vymažte tukem, dno vyložte pečicím papírem. Směs nejdříve natlačte lžící k okrajům formy, poté ji rozprostřete po celém dně. Ponechte chvíli v chladu.

 

Do nádoby šlehače dejte ricottu, cukr, vejce, kukuřičný škrob, citronovou polevu a kůru. Přilijte šťávu ze 2 citronů a vše promíchejte, aby vznikla jednolitá směs. Nalijte ji na těsto ve formě a pečte asi hodinu na 150 °C. Pak troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte cheesecake pozvolna stydnout uvnitř. Teprve pak dejte koláč – stále ve formě – na noc na chladné místo. Před servírováním mírně ohřejte citronovou polevu, nalijte na cheesecake a uhlaďte.