650 g brokolice
200 g másla
1 šalotka
65 g rýžové mouky
1 celý muškátový oříšek
100 g baby špenátu
500 ml zeleninového vývaru
250 g Galbani Mascarpone
4 vejce
1–2 lžíce kvasného octa
250 ml smetany na šlehání (31 %)
60 g nesoleného popcornu
40 g mikrovýhonků hrášku
1. Brokolici rozdělte na růžičky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 12 minut.
2. Mezitím v kastrolu rozehřejte 200 g másla, přidejte najemno nasekanou šalotku a krátce ji orestujte. Zaprašte 65 g rýžové mouky, dobře promíchejte, orestujte a podlijte 500 ml zeleninového vývaru. Dochuťte strouhaným muškátovým oříškem a solí a vařte přibližně 10 minut.
3. Přidejte upečenou brokolici, 100 g baby špenátu, 250 g Galbani Mascarpone a 250 ml smetany ke šlehání. Vše rozmixujte do hladkého krému.
4. Vejce jemně vyklepněte do horké vody smíchané s 1–2 lžícemi kvasného octa a pošírujte je 3–4 minuty. Hotový krém rozdělte do talířů a servírujte s pošírovaným vejcem, 60 g nesoleného popcornu a 40 g mikrovýhonků hrášku.