625 g hladké mouky
1 ½ lžičky mořské soli
1 ½ lžičky sušeného droždí
350 ml studené vody
1 lžíce extra panenského olivového oleje
220 g ostružin
300 g borůvek
1 bio citron
2 lžičky vanilkového extraktu
7 lžic medu
350 g Galbani Mascarpone
350 g Galbani Ricotty
350 g mixu bobulového ovoce (ostružiny, borůvky)
6 snítek čerstvé máty
1. V míse kuchyňského robotu míchejte pomocí lopatkového nástavce 625 g hladké mouky, 1 ½ lžičky mořské soli a 1 ½ lžičky droždí při nízké rychlosti, dokud se vše nespojí, a poté přidejte 350 ml studené vody. Vyměňte nástavec za hnětací hák a míchejte při nízké rychlosti po dobu 8 až 10 minut. Těsto by mělo být hladké a lepivé, ale nemělo by se lepit na stěny mísy, jen trochu na dno.
2. Po 8 minutách vyjměte těsto z robotu, položte je do lehce olejem vymazané mísy a pokapejte lžící extra panenského olivového oleje. Zakryjte utěrkou a nechte přes noc kynout v lednici.
3. Na omáčku vložte 220 g ostružin a 300 g borůvek do menší pánve. Nastrouhejte si kůru z omytého citronu a dejte ji stranou. Z půlky citronu vymačkejte šťávu a přidejte ji do pánve k borůvkám a ostružinám. Pak přidejte 1 lžičku vanilkového extraktu, 3 lžíce medu a na mírném plameni přikryté vařte, dokud se objem tekutiny nezredukuje na polovinu, přibližně 15 minut. Pak sundejte z plamene a dejte vychladit.
4. Vykynutou dávku rustikálního italského těsta na pizzu rozdělte na 8 malých koláčů.
5. V míse smíchejte 350 g Galbani Mascarpone, 350 g Galbani Ricotty, 1 lžíci medu, odloženou citronovou kůru a lžičku vanilkového extraktu a zpracujte, dokud nebude směs hladká a nadýchaná. Uchovejte v chladu.
6. Předehřejte troubu na 250 °C, alespoň 45 minut předem. Na moukou poprášené pracovní ploše vytvořte pizza koláče. Každou pizzu před přenesením do předehřáté trouby jemně propíchněte vidličkou a pečte 3 minuty. Pizzu vyjměte a naneste na ni tenkou vrstvu ostružinovoborůvkové omáčky, ponechte asi 2 cm od okrajů. Navrch nandejte v tenké vrstvě ušlehanou směs z mascarpone a posypte částí mixu bobulového ovoce. Opatrně přendejte zpět do trouby a pečte dalších 6 minut, dokud nebude kůrka na okrajích zlatavě hnědá. Postup opakujte se zbylými pizzami a před krájením je nechte několik minut vychladnout. Před podáváním pokapejte zbylým medem a ozdobte lístky čerstvé máty. Buon Appetito!