Na náplň:
300 g ricotty
600 g špenátových listů
2 vejce
muškátový oříšek (dle chuti)
sůl a pepř
Na těstoviny:
300 g mouky
3 vejce
Mouku prosejte na vál, v hromádce mouky vytvořte důlek a do něj nalijte rozšlehaná vejce. Přidejte špetku soli a lžíci teplé vody. Začněte míchat vidličkou a potom 10 minut energicky zpracovávejte, až získáte hladké a pružné těsto. Když je těsto hotové, utvořte z něj bochánek, zabalte do potravinové fólie, a nechte asi 60 minut odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Špenát očistěte, operte ho několikrát po sobě pod tekoucí vodou a několik minut poduste ve vodě, která zůstane na listech. Poté slijte, pevně rukou listy vymačkejte a sekáčkem na bylinky nasekejte. Přidejte ricottu, vejce, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Všechny suroviny pořádně promíchejte, až získáte hladkou hmotu. Těsto rozdělte na čtyři díly a rozválejte na hladké pásy. Lžící nabírejte kopečky náplně o velikosti třešně a klaďte je na pás těsta asi 4 cm od sebe. Volný kraj pásu těsta přehněte přes náplň, prstem obě vrstvy těsta kolem náplně stlačte k sobě, aby se odstranil veškerý vzduch a vrstvy se dobře spojily.
Pomocí rádýlka pak od sebe jednotlivé ravioly (které mohou mít čtvercový nebo obdélníkový tvar) odkrajujte a pokládejte na pomoučenou utěrku. Až přípravu dokončíte, vařte je několik minut v dostatečném množství osolené vody a hotové vyjměte.